Despre efectele medicației cu efect anxiolitic, sedativ si hipnotic

Medicamentele anxiolitce, sedative si  hipnotice ( printre cele mai cunoscute : alprazolam-Xanax, bromazepam, lorazepam- Anxiar, medazepam, diazepam, nitrazepam, zolpidem, zopiclona) sunt frecvent prescrise de medicii de familie. Ele încetinesc activitatea sistemului nervos central, reduc anxietatea, determina relaxare musculara si ajuta la instalarea si menținerea somnului. Ele au devenit foarte populare in ultima perioada pentru ca “ajută” la depășirea stresului de la locul de munca sau din mediul familial.

Benzodiazepinele sunt medicamente care se adresează simptomului, ele nu rezolva cauza care a dus la dezvoltarea simptomului. Efectul “plăcut “pe care îl dau determină repetarea administrării ducând astfel  la dependenta inițial psihica si ulterior fizica. Din aceste considerente  ele trebuie prescrise pe termen scurt , in urma unei anamneze detaliate( care ajuta si la identificarea persoanele cu risc de adicție), in asociere cu antidepresive, timostabilizatoare si/sau o forma de psihoterapie.

Medicul psihiatru este cel mai in măsura sa analizeze, sa înțeleagă si sa trateze simptomele psihopatologice cauzate de stres (anxietate, dispoziție depresiva, iritabilitate, stări de neliniște, tulburări de somn, acuze psihosomatice, oboseala, tulburări de concentrare si menținere a atenției, etc).

Benzodiazepinele se recomanda a fi  utilizate o perioada scurta  pentru ca își pierd efectul  terapeutic in timp ducând la dependenta, pot determina disfuncții  cognitive, risc de accidente. De asemenea sunt implicate in dezvoltarea dementei, pancreatite, cancerului sau agravarea afecțiunilor respiratorii.

Abuzul sau dependenta pot afecta atât pacientul cat si întreaga familie.

CATEVA SFATURI CARE AR PUTEA SA VA AJUTE SA AVETI UN SOMN ODIHNITOR

  1. Evitați consumul de substanțe energizante care pot duce la fragmentari ale somnului sau insomnie (cafeina , băuturi energizante, nicotina, dulciuri, alcool)
  2. Evitați exercițiile fizice intense sau utilizarea excesiva a TV sau calculatorului inainte de culcare
  3. Mergeți la culcare atunci când va este somn (lăsarea întunericului stimulează secreția de melatonina care are efecte hipnogene si neurosedative)
  4. Când sunteți in pat încercați sa “nu rezolvați probleme”, sa nu faceți planuri, lucruri care va pot îngrijora sau neliniști.
  5. Daca nu puteți adormi in aproximativ 20 minute, ridicați-vă din pat si faceți o activitate relaxanta in alta camera
  6. Stabiliți o rutina cu activități relaxante înainte de culcare (citiți, faceți o baie, ascultați muzica relaxanta)
  7. Treziți-vă in jurul aceleiași ore dimineața ,inclusiv in weekend
  8. Mâncați cu cel puțin doua ore înainte de culcare, daca va este totuși foame, luați o gustare foarte ușoară. Evitați consumul de lichide in cantități crescute înainte de culcare (pentru a nu va trezi noaptea)